30 Ιαν 2014

Ποια διατροφή βοηθάει αν έχετε αρθρίτιδα

Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, όπως βέβαια θα έπρεπε να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Τα βασικά συστατικά της διατροφής είναι: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αν έχετε αρθρίτιδα, χρειάζεστε ορισμένα από αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι άλλοι. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών.

Γενικά, καλό είναι να βασίζετε τη διατροφή σας στο ψάρι, τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα σιτηρά ολικής άλεσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, και τα όσπρια και να καταναλώνετε μόνο περιστασιακά λιπαρά, τηγανητά ή ζαχαρώδη προϊόντα.

Πρέπει να ξέρετε ότι ορισμένες τροφές ίσως να προκαλούν έξαρση στην ρευματοειδούς αρθρίτιδα, αλλά όχι απαραίτητα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν εξάρσεις λόγω της τροφής, μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών επηρεάζεται. Συνήθεις ένοχοι θεωρούνται τα τρόφιμα από την οικογένεια των σολανιδών (πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα) και διάφορες πιπεριές και μπαχαρικά που προέρχονται από την πιπεριά (πάπρικα ή καγιέν), αλλά και άλλα φαγητά. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι με αρθρίτιδα δεν χρειάζεται να αποφεύγουν μεμονωμένες τροφές.

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα νομίζουν ότι τα εσπεριδοειδή και οι τομάτες προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα οξέα των φρούτων είναι πολύ πιο αδύναμα απ’ ό,τι τα οξέα του στομάχου, έτσι, στην ουσία, εξουδετερώνονται. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αποφυγή αυτών των τροφίμων βοηθά τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου