21 Φεβ 2014

Είναι γεγονός: Το πρωινό αδυνατίζει! Τι πρέπει να τρως για να χάνεις κιλά

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων παίζει μεγάλο ρόλο στη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι, για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, θα πρέπει να έχουμε συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Το πρωινό λοιπόν είναι το πρώτο γεύμα που μας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα.Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν πρωινό, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε το πρωί μόλις ξυπνήσουν. Ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, 5 λεπτά αρκούν για ένα γρήγορο και παράλληλα υγιεινό πρωινό.Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Ο αγγλικός όρος breakfast, δηλαδή break fast (διάλειμμα από τη νηστεία). Είναι εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που δεν λαμβάνουμε τροφή.

Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά δηλαδή ενέργεια. Είμαστε σαν το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να προχωρήσει, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια για να προχωρήσουμε και αυτό είναι το φαγητό. Το πρωινό αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, επειδή η συγκέντρωση και η εγρήγορση είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, τα άτομα που δεν λαμβάνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται και πρέπει να ξέρουμε ότι η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου.

Το να παραλείπει κανείς το πρωινό, δεν του εξασφαλίζει ότι θα «καλύψει» το κενό, στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Η συχνή κατανάλωση πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία: καλύτερη διαχείριση του βάρους, χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, μειωμένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καλύτερη λειτουργία της πέψης, δρα ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα και καλύτερη πνευματική υγεία. Και όταν λέμε πνευματική υγεία εννοούμε επιδώσεις στο σχολείο, συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή, ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα και στρες.

Οι ενήλικες και περισσότερο τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή τσιμπολογούν snacks συνήθως ανθυγιεινά και πολύ πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Έτσι λοιπόν το πρωινό γεύμα κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να εφοδιάσουμε τις αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, ώστε να μπορέσουμε να aπεξέλθουμε στις ενεργειακές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

Παραδείγματα πρωινού γεύματος
• 1φλ γάλα 1,5 % με δημητριακά ή μούσλι ή βρώμη με μπανάνα και μέλι.
• 1 ρόφημα (καφέ, τσάι κλπ.) με 2 φέτες του τοστ ολικής με μαρμελάδα ή μέλι.
• 1 τοστ με ψωμί ολικής, γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό, τυρί του τοστ, μαρούλι, ντομάτα και 1 φλ χυμo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου